Magnesium om beter te slapen en fijn te sporten

Magnesium om beter te slapen en fijn te sporten

Ik neem iedere avond voor ik ga slapen magnesium. Dit helpt mij niet alleen om beter te slapen, het helpt ook om zonder spierpijn te sporten. In deze blog duik ik in de magnesium: wat doet het eigenlijk voor je lichaam? Waar heb je het voor nodig? En hoe kan het je helpen? Ook deel ik een aantal van mijn andere tips om beter te slapen en het meeste uit je sportmomenten te halen, want een gezonde leefstijl begint en eindigt niet met supplementen. Maar ze ondersteunen deze wel op belangrijke manieren!

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal. Je lichaam kan dit mineraal niet zelf aanmaken. Je bent afhankelijk van voeding hiervoor. Plantaardige bronnen van magnesium zijn onder andere in noten, zaden, volkoren producten, bladgroenten zoals spinazie, cacao en zeewier. Dit mineraal zorgt voor sterke en soepele spieren en het goed functioneren van je zenuwstelsel. Ook het speelt een belangrijke rol in je energiehuishouding: het gaat vermoeidheid en lusteloosheid tegen en stimuleert de aanmaak van afweercellen. Behalve je voor spieren is magnesium ook belangrijk voor gezonde tanden en botopbouw. Tot slot wordt magnesium het anti-stress mineraal genoemd, waardoor het je kan helpen om beter te slapen. 

Waarom gebruik ik magnesium?

In principe kun je magnesium heel goed uit plantaardige voeding halen. Er kunnen echter redenen zijn dat je lichaam het niet goed opneemt of dat je wat extra ondersteuning nodig hebt. Voor mij was de reden om magnesium te gaan gebruiken in de eerste plaats slaap gerelateerd. Ik merk dat ik beter slaap als ik het gebruik: ik ben meer ontspannen, pieker minder en val sneller in slaap als ik ’s nachts wakker word. Ik gebruik het in combinatie met Valeriaan. Een natuurlijk rustgever, die net als magnesium stress vermindert.

Andere dingen die ik doe om beter te slapen zijn: geen tv kijken ’s avonds, maar lezen of een luisterboek luisteren, een gezonde en rustgevende slaapplek onderhouden met schone lucht en goede ventilatie en ik slaap onder een verzwaringsdeken.

De andere reden dat ik magnesium gebruik is omdat ik veel sport. Ik doe drie keer per week aan boulderen. Dit is een klimsport, waarbij je ongezekerd routes klimt tegen een muur van ongeveer 4,5 meter. Het is een sport waarbij je al je spieren gebruikt. Ook spieren waarvan je niet wist dat je ze had! Van boulderen word je vrij snel heel sterk. Het is onwijs leuk om te doen, maar het kan dus ook best een belasting zijn voor je spieren. Magnesium helpt mij om mijn spieren sterk en gezond te houden en soepel te blijven, want lenigheid is ook heel handig tijdens het boulderen. Naast klimmen doe ik ook aan yoga en (in de warme maanden) hardlopen. 

Andere dingen die ik doe voor mijn spieren zijn in de ochtend koud douchen (1,5 minuut nu ongeveer), rustdagen inbouwen om mijn spieren te laten herstellen, goed opwarmen (stretchen en inklimmen) voor ik ga boulderen en smeren met Arnica als ik ergens spanning of pijn voel.

Magnesium supplementen gebruiken

Als je na het lezen van deze blog vermoedt dat magnesium jou kan helpen kun je een kijkje nemen bij het aanbod van Vitaminfit. Je kunt kiezen uit magnesium citaat (400 mg), magnesium in combinatie met B6 (verhoogt de opname) en magnesium in combinatie met zink en selenium. Ik gebruik de magnesium citaat en ik neem 1 capsule voor het slapen gaan, met wat water. 

Voor VitaminFit mocht ik dit magnesium rijk recept creëren:

Recept vegan buddha bowl

Een heerlijk fris zomers recept: deze vegan buddha bowl. Voor die lange zonnige zomeravonden. Gezellig samen eten in de tuin of op het balkon. Maar ook een lekker kleurrijke lunch, voor als je wat meer tijd hebt in de middag of bezoek krijgt.

Wat heb je nodig voor deze vegan buddha bowl?

 • Verse spinazie
 • Geraspte wortel
 • Mais
 • Cherry tomaatjes
 • Een blok witte tofu (tahoe)
 • Kikkererwten
 • Zoete aardappel
 • Vegan harissa (recept vind je hier)
 • Vegan tzatziki (recept vind je hier)
 • Black bean paste
 • Verse peterselie
 • Cajun kruiden
 • Zonnebloemolie
 • Bloem
 • Knoflookpoeder
 • Citroen
 • Zout en peper
 • Pompoenpitten
 • sesamzaadjes

Hoe maak je deze buddha bowl?

Als je de harissa en tzatziki zelf gaat maken, kun je dit doen terwijl de zoete aardappel en tofu op staan, of bijvoorbeeld de avond van tevoren.

 • Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes
 • Doe ze in een pan met water en breng aan de kook: kook de zoete aardappels gaar in 10-15 minuten
 • Laat de tofu uitlekken en dep droog met een schone doek
 • Snijd de tofu in blokjes
 • Zet een bakpan met ruim zonnebloemolie op het vuur
 • Voeg de tofu blokjes toe, samen met 2 eetlepels bloem, 1 tl knoflookpoeder en zout en peper
 • Bak in 15 minuten lekker krokant
 • Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze af. Bak ze vervolgens in zonnebloemolie, met een goede theelepel black bean paste, tot ze krokant zijn
 • Giet de zoete aardappel af en bak deze nog 10 minuten met een eetlepel cajun kruiden in een bakpan met zonnebloemolie

Vervolgens is het tijd om de bowl op te maken

 • Begin met een laagje spinazie
 • In “pizzapunten” leg je de kleurrijke ingrediënten er boven op, tot de spinazie helemaal is bedekt
 • Voeg vervolgens een goede eetlepel harissa en tzatziki toe
 • Stooi wat sesamzaadjes over de tofu en pompoenpitten over de cherrytomaatjes
 • Leg een citroenpartje in de vegan buddha bowl: deze kun je voor je gaat eten over je bowl persen
 • Tot slot een beetje verse peterselie in het midden en klaar is kees!

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  VitaminFit 4.7 / 5 - 2.536 Reviews @ Trustpilot