In het kort: vitamine D

Vitamine D is onder andere nodig om calcium en fosfor op te nemen in het lichaam, waardoor de botten en tanden sterk kunnen blijven. In totaal zijn er 5 vormen bekend van vitamine D, namelijk D1, D2, D3, D4 en D5. Ons lichaam is vooral geïnteresseerd in vitamine D2 en D3. D5 is een synthetische variant, en D1 en D4 worden eigenlijk nooit meer gebruikt. 

Wat is het verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3?

Als we kijken naar vitamine D in onze voeding dan kunnen we onderscheid maken in vitamine D2 en vitamine D3. Vitamine D2, ook wel ergocalciferol genoemd, is een uitsluitend plantaardige vorm van vitamine D. Planten maken, net als wij, vitamine D2 aan door middel van zonlicht. Je kunt vitamine D2 vinden in onder andere paddenstoelen en bepaalde schimmels. Denk dan aan shiitake, witte champignons of portobello’s. 

Vitamine D3 daarentegen is een dierlijke vorm (m.u.v. algen en korstmos) die wij zelf via ons huid aanmaken. Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of je voldoende vitamine D3 uit zonlicht haalt op een dag. Een snelle manier om erachter te komen is door te kijken of je schaduw langer is dan je eigen lichaamslengte. Als dit het geval is dan dien je vitamine D3 via een andere weg binnen te krijgen. Dit kan door middel van voeding of supplementen, waarbij we weten dat we door enkel voeding niet voldoende binnen kunnen krijgen. Je vindt vitamine D3 in onder andere vette vis, vlees, eieren, bak- en braadproducten. Algen en korstmos zijn een ideale oplossing voor veganisten. 

Lang ging men er vanuit dat vitamine D2 en vitamine D3 vrijwel hetzelfde waren, tegenwoordig weten we dat dat niet zo is. De belangrijkste verschillen zitten hem in de biologische beschikbaarheid en de opneembaarheid. We zetten de verschillen voor je op een rijtje:

  • Vitamine D3 wordt in ons lichaam 500% sneller omgezet dan vitamine D2.
  • Vitamine D3 is langer houdbaar dan vitamine D2.
  • Vitamine D2 maakt een slechtere verbinding met de proteïnen in ons bloed, dan vitamine D3.
  • Als het gaat om het verhogen en vasthouden van vitamine D-concentraties in ons lichaam dan doet vitamine D3 dit 85% beter dan vitamine D2.
  • Vitamine D3 wordt 200 tot 300% beter opgeslagen dan vitamine D2.

Wat is het verschil tussen vitamine D en vitamine D3?

Er is geen verschil tussen vitamine D en vitamine D3. Vitamine D is een verzamelnaam voor alle D-vitamines, waar vitamine D3 er een van is. Net zoals vitamine D2. Mocht je moeten kiezen tussen een vitamine D2 of vitamine D3 supplement, dan is vitamine D3 de beste match voor ons menselijk lichaam.

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen