Veel volwassenen in Nederland kampen met een vitamine K-tekort, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Volgens huisarts.nl gaat het zelfs om 40% van onze bevolking. Een vitamine K-tekort kan gevaarlijk zijn, want vitamine K is belangrijker voor onze gezondheid dat veel mensen denken. Het zorgt in de eerste plaats voor onze bloedstolling. Maar vitamine K activeert ook eiwitten die belangrijk zijn voor gezonde bloedvaten en mogelijk ook voor gezonde longen. Om deze laatste reden staat vitamine K2 de laatste tijd dan ook extra in de belangstelling.

Genoeg redenen om een geheel natuurlijk vitamine K supplement aan ons assortiment toe te voegen. En omdat deze vitamine minder onbekend is bij velen vertellen je graag meer over deze minder bekende, maar toch heel belangrijke vitamine aan de hand van een aantal vragen en antwoorden.

Wat is vitamine K2?

Het is een vorm van vitamine K. Vitamine K speelt onder andere een belangrijke rol bij de bloedstolling. Zonder vitamine K zou, als je in je vingers snijdt bij het koken, je vinger dus niet stoppen met bloeden omdat je bloed niet wil stollen. 

Het bijzondere aan vitamine K is dat ons lichaam deze vitamine zelf kan aanmaken. In kleine hoeveelheden weliswaar, waardoor aanvulling vanuit je voeding en supplementen in de meeste gevallen nodig is. Vitamine K komt voor in twee vormen: vitamine K1 en vitamine K2.

Waarom heb ik vitamine K2 nodig?

Vooral de laatste jaren is door wetenschappelijk onderzoek steeds bekender geworden hoe belangrijk vitamine K2 is voor de gezondheid. Het is niet alleen voor de bloedstolling van essentieel belang, maar ook voor onze botten. Ook helpt vitamine K2 aderverkalking en gewrichtsontstekingen tegen te gaan.

In welke producten zit vitamine K2?

De vitamine K die we uit onze voeding kunnen halen bestaat voor 90% uit vitamine K1 en voor 10% uit vitamine K2. Vitamine K2 komt in kleine mate voor in vlees, eieren en zuivelproducten. Natto is het voedingsmiddel met de hoogste concentratie vitamine K2. Natto is een traditioneel en populair Japans gerecht dat bestaat uit sojabonen met de probiotische bacterie Bacillus subtilis. Door het fermentatieproces ontstaat vitamine K2. Omdat vitamine K2 bijna niet in de Nederlandse keuken voorkomt, is een supplement aan te raden.

Wat zijn de risico’s als je een vitamine K2-tekort hebt?

Als je te weinig vitamine K in je lichaam hebt, kunnen wonden onder andere slechter genezen. Vitamine K2 is nodig voor de bloedstolling.  Maar ook voor sterke botten. 

Bij een vitamine K2-tekort kun je last krijgen van plotselinge bloedingen, zoals een bloedneus of tandvleesbloeding. Maar je kunt ook wondjes hebben die lang blijven bloeden, last hebben van hevige menstruaties en veel en snel blauwe plekken en botbreuken. Aan deze klachten kun je een tekort dus ook herkennen en hiermee naar je huisarts gaan. 

Lees hier meer over de risicogroepen voor een vitamine K-tekort.

Interacteert vitamine K2 nog met andere vitamines of mineralen?

Ja, vitamine K2 is onlosmakelijk verbonden met vitamine D. Het is belangrijk om beide vitamines voldoende binnen te krijgen. Vitamine D bevordert de opname van calcium in de darmen. Het is belangrijk dat de hoeveelheid calcium in de darmen niet te groot wordt. Dit kan namelijk zorgen voor ophopingen van calcium in je nieren en bloedvaten. Vitamine K2 zorgt er juist voor dat het teveel aan calcium terechtkomt waar het nodig is, namelijk in de botten en tanden. Vitamine K2 en vitamine D3 helpen dus samen aan de juiste opname van calcium in het lichaam.

Aangezien veel Nederlanders kampen met een vitamine K2-tekort en ook de opname van vitamine D uit zonnestralen niet hoog is in de wintermaanden, is gezamenlijke suppletie aan te raden.

Als ik een vitamine K2 supplement wil nemen, welke kies ik dan?

Er zijn verschillende vormen van vitamine K2, van MK-4 tot MK-14. MK staat voor menaquinon wat de officiële naam is van vitamine K2. De meest natuurlijke vorm is MK-7; deze vorm heeft een hogere biologische beschikbaarheid dan de andere vormen. 

Deze vorm is niet alleen het meest natuurlijk, maar ook het meest effectief. MK-7 heeft een veel langere halfwaardetijd dan bijvoorbeeld MK-4. Dat betekent dat je sneller een nieuwe dosering moet innemen van een MK-4 vorm van vitamine K2 om het vitamine K-level in je lichaam op peil te houden. MK-7 bereikt de bloedvaten en weefsels daarnaast makkelijker, waardoor hij dus effectiever is. 

Deze genoemde redenen zijn de redenen waarom juist MK-7 in de meeste supplementen wordt gebruikt. Zo ook in onze nieuwe vitamine K2 druppels. Je vindt de nieuwe druppels vanaf nu in onze webshop.

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen