In deze blog deelt Kari - De Groene Mama -  5 tips om kinderen meer groenten te laten eten, zonder dat het ten koste gaat van ontspannen en plezierige maaltijden. Lees snel verder!

Hoeveel groenten moeten kinderen eigenlijk eten?

Voor volwassenen is het advies ongeveer 300 gram groenten per dag te eten. Voor kinderen ligt dat wat lager. Tot ze naar de kleuterschool gaan zo'n 100 gram per dag. Van vier tot 8 jaar ongeveer 150 gram. Daarna, tot ongeveer de puberteit moeten kinderen 200 gram groenten eten.

Tips om kinderen meer groenten te laten eten

  1. Bewaar niet alles voor de avondmaaltijd
    In plaats van 150 gram groenten in de avondmaaltijd "te proppen", geeft bij iedere maaltijd of snack moment groenten. Bijvoorbeeld een stukje tomaat op de boterham met hummus in de ochtend. Paprika, komkommer en mais in het broodtrommeltje. Een verse groentespread op brood tijdens de lunch. Een vegan smoothie met boerenkool of spinazie als middagsnack. Dan is de druk van de avondmaaltijd en is er ook ruimte in het kinderbuikje voor bijvoorbeeld plantaardige proteine en voedzame granen.
  2. Geef snackbordjes
    Ik maak vaak voordat ik ga koken een veganistisch snackbordje voor de meisjes. Zo krijgen ze al snaaiend tijdens het spelen hun groenten binnen. In vakkenbordjes uit de kringloopwinkel leg ik bijvoorbeeld: komkommer, paprika, olijven, kidneybonen, wortel, brocolli - maar net wat ik in huis heb. Een schep homemade hummus, veganistische mayonaise of vegan pesto (met rucola) erbij als dip. Ik zorg ervoor dat de bordjes kleurrijk en aantrekkelijk zijn zodat ze er graag van eten. Groenten die tijdens het avondeten moeilijker gaan, gaan er vanaf het snackbordje gemakkelijk in!
  3. Maak er soep van
    Ik weet niet hoe dat bij jullie is, maar als ik groenten door elkaar wok dan krijg ik bij ieder stukje de vraag "wat is dit?". Ingewikkeld vinden ze dat, als de dingen gemengd en niet te identificeren zijn. Maar in een gepureerde soep mag alles van ze zitten! Soep is ook ideaal voor "moeilijke groenten", zoals knollen en kolen. De favoriete soepen van de meisjes vind je hier:
    - Veganistische pompoensoep
    - Veganistische erwtensoep
    - Veganistische courgettesoep
    - Veganistische bloemkoolsoep
  4. Leg uit hoe het zit
    Bijvoorbeeld dat je iets 10 keer moet proeven "voor je tong eraan gewend is". Maar ook waarom groenten belangrijk zijn: wat ze voor je lichaam doen en dat ze je gezond en sterk maken. Wat je kunt doen met je lichaam als je gezond en sterk bent: spelen!!
  5. Begin een klein moestuintje
    Start in het moestuinseizoen met een (klein) moestuintje, zodat je kinderen leren waar de groenten die ze eten vandaan komen. Hoe bijzonder het is dat ze van een zaadje of stekje uitgroeien tot het lekkers op je bord. De tomaatjes en sperziebonen en sla uit je eigen tuintje is natuurlijk veel lekkerder dan uit de supermarkt.

Voedingssupplementen voor kinderen

Het is soms niet allemaal haalbaar. Want daar sta je, om 10 voor 8 met koude koffie in je hand in je pyjama en de kinderen met ongekamde haren en ongepoetste tanden. Ja ze moeten groenten eten, maar die broodtrommel moet gewoon even hup, snel gevuld, dus geen tijd om groenten in de vormen en maten te snijden die je kleuter het lekkerst vindt. Of, top, al je culinaire geploeter in de keuken, maar op sommige dagen hebben kinderen gewoon minder trek en kun je laag of hoog springen, maar kun je het beter gewoon los laten. Alleen daarom al is het fijn om goede voedingssupplementen voor je kinderen te hebben. Omdat wij plantaardig eten, supplementeren we B12, vitamine D (met K), ijzer (met C) en omega 3. Dit zijn vitaminen en mineralen die minder of niet in veganistisch eten zit (toegevoegd).

Lees ook: Een ontspannen ochtendroutine met kinderen in een vegan gezin

We gebruiken de 100% plantaardige voedingssupplementen van Vitaminfit. Vitaminfit heeft, naast supplementen voor volwassenen ok speciale supplementen voor kinderen. Helemaal afgestemd op wat kinderen nodig hebben. En heel fijn: ze komen in druppelvorm. Dus geen gedoe met smaakjes of structuur van pillen die kinderen lastig kunnen vinden. De druppels zijn vrijwel vrij van smaak en kun je eventueel door de (vegan) yogurt, kwark, een smoothie of sapje roeren.

Deze blog is geschreven door Kari van Columns by Kari, deze ''Groene Mama'' schrijft
over een groen leven en milieuvriendelijk opvoeden.

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen