Welke vitamines helpen tegen vermoeidheid?

De vitamines B en C helpen bij vermoeidheid. We zullen ze een voor een verder toelichten. Ook vertellen we je in welke voeding deze vitamines te vinden zijn. 

Vitamine B1

Vitamine B1, ook wel bekend als thiamine,  hebben we nodig voor de energievoorziening van het lichaam, maar ook voor de goede werking van het zenuwstelsel en de hartspier.Het speelt daarnaast een belangrijke rol in het functioneren van de zenuwen en heeft een positieve invloed op ons geheugen, concentratievermogen, gemoedstoestand en onze leerprestaties. 

Vitamine B1 komt voor in aardappelen, groente, vlees en vleeswaren, melk en melkproducten, brood en graanproducten. 

Vitamine B2

Vitamine B2, ook wel bekend als riboflavine, helpt bij het vrijmaken van energie voor je lichaam uit vetten, eiwitten en koolhydraten. Deze vitamine draagt bij aan een gezonde huid en slijmvliezen. Daarnaast helpt het de cellen in je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade. 

Vitamine B2 komt voor in o.a. vlees en vleeswaren, melk en melkproducten, groente, fruit, graanproducten en brood. 

Vitamine B3

Niacine, beter bekend als Vitamine B3 komt veel overeen met vitamine. B2. Het helpt bij behoud van normale slijmvliezen en een goede werking van het zenuwstelsel. Daarnaast heeft het een ondersteunende rol bij de hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leer- en concentratievermogen.

Vitamine B3 komt voor in vlees, vis, groente, aardappelen en volkoren graanproducten.

Vitamine B5

Vitamine B5 (Pantotheenzuur) helpt energie vrij te maken uit voeding, maar kan ook helpen bij het verminderen van het gebrek aan energie. Daarnaast heeft deze vitamine ook invloed op diverse psychologische functies. Zo levert het een bijdrage aan de normale mentale prestaties en ondersteunt het bij zowel spanning als inspanning. 

Vitamine B5 komt voor in o.a. vlees, vis, groente, aardappelen en volkoren graanproducten.

Vitamine B6 

Vitamine B6 (pyridoxine) is belangrijk voor onze energievoorziening in de spieren. Daarnaast is het goed voor onze weerstand en reguleert het o.a. de activiteit van hormonen. Ook ondersteunt het bij geestelijke inspanning en draagt deze vitamine bij aan de algehele fitheid. 

Vitamine B6 komt voor in vlees, vis, brood, groente, aardappelen, graanproducten, ei, peulvruchten, melk en melkproducten en noten. 

Vitamine B11 

Vitamine B11, beter bekend als foliumzuur, kennen we allemaal wel als een vitamine die belangrijk is voor vrouwen die zwanger willen worden of zijn. Het draagt namelijk bij aan de groei van het kind tijdens de zwangerschap. Daarnaast helpt deze vitamine ook om vermoeidheid te verminderen, ondersteunt het onze weerstand en heeft het een positieve invloed op ons immuunsysteem. Ook heeft het een goede invloed op ons concentratievermogen, geheugen en gemoedstoestand. 

Vitamine B11 komt voor in volkoren producten, brood, fruit, groente en in mindere mate in zuivel en vlees. 

Vitamine B12 

Vitamine B12 (cobalamine) heeft niet alleen een positieve invloed op ons immuunsysteem, maar zorgt ook voor een goede weerstand. Deze vitamine heeft een belangrijke rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en biedt ondersteuning bij de opbouw van zenuwen. 

Vitamine B12 komt voor in melk en melkproducten, vlees, vis en ei. 

Vitamine C

Vitamine C (ascorbinezuur) biedt ondersteuning bij de opname van ijzer in ons bloed en helpt daarnaast ook om vermoeidheid te verminderen. Het helpt ons ook bij een goede weerstand en ondersteunt ons immuunsysteem. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij bot- en kraakbeen aanmaak en is belangrijk voor zowel de huid als bloedvaten. 

Vitamine C komt voor in aardappelen, groente en fruit. 

Welke mineralen helpen tegen vermoeidheid?

De mineralen koper en magnesium helpen tegen vermoeidheid. Dit lichten we graag verder toe. Ook vertellen we je in welke voeding deze mineralen te vinden zijn. 

Koper

Het mineraal koper heeft niet alleen een positieve invloed op het immuunsysteem, maar activeert ook de natuurlijke energie in het lichaam door deze vrij te maken uit voeding.

Het spoorelement koper komt voor in o.a. vis, vlees, schaal- en schelpdieren, fruit, noten, zaden, pitten, graan- en cacaoproducten. 

Magnesium

Het mineraal magnesium speelt een rol bij de activiteit van bepaalde enzymen die te maken hebben met het energiemetabolisme. Ook is het belangrijk ons geheugen, maar ook voor het behoud van sterke botten en spieren. Het speelt ook een rol bij de overdracht van zenuwprikkels. 

Het spoorelement magnesium komt voor in o.a., vlees, melk en melkproducten, noten, volkoren graanproducten, groente.

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen