Er is de laatste tijd ontzettend veel belangstelling voor onze vitamine C druppels bij VitaminFit om een vitamine C-tekort in deze tijd te voorkomen. Om die reden wijden we vandaag een artikel aan deze mooie vitamine. We gaan in op de door jullie meest gestelde vragen over het gebruik van vitamine C en hoe je een vitamine C-tekort kunt voorkomen, en beantwoorden deze. 

1. Waar is vitamine C goed voor?

Vitamine C staat bekend om zijn bijdrage aan het immuunsysteem. Vitamine C helpt de lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf en zorgt daarmee voor het behoud van gezonde cellen en weefsels. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat vitamine C onder andere kan bijdragen aan het immuunsysteem, de weerstand en het goed functioneren van het zenuwstelsel en het bindweefsel. 

Vitamine C speelt ook een rol in bijna 200 andere lichaamsprocessen! Wist je bijvoorbeeld dat vitamine C ontzettend goed is voor je haar en nagels? Vitamine C helpt bij de aanmaak van collageen wat zorgt voor hun stevigheid.

2. Helpt vitamine C tegen griep?

Een logische vraag, gezien vitamine C een belangrijke rol speelt in het functioneren van het immuunsysteem. En wanneer je immuunsysteem verzwakt, loop je meer kans op griep. Door dagelijks voldoende vitamine C te nemen houd je jouw afweersysteem sterk wat dus helpt om griep te voorkomen. Naast vitamine C, zijn er nog een aantal belangrijke vitamines voor je weerstand.

3. Wanneer heb je een vitamine C-tekort?

Het lichaam kan Vitamine C niet zelf aanmaken, hierdoor kan een vitamine C-tekort ontstaan als je niet voldoende vitamine C uit voeding binnen krijgt. Lukt het niet om dagelijks 2 stuks fruit en 2 ons groente te eten, dan kan er een vitamine C-tekort optreden. Een tekort merk je aan je weerstand, maar ook aan gewichtsverlies, vermoeidheid en gewrichtsklachten. Het is dan zinvol om een voedingssupplement te nemen met vitamine C. Rokers, mensen met veel stress en ouderen hebben meer kans op een vitamine C-tekort.

Bij een extreem vitamine C-tekort loop je het risico scheurbuik op te lopen. Vitamine C-tekort symptomen bij scheurbuik gaan nog een stuk verder: je hebt dan ook last van slapeloosheid, tandvleesbloedingen en inwendige bloedingen. Scheurbuik als gevolg van een vitamine C-tekort komt echter vrijwel niet meer voor.

4. Hoeveel vitamine C heb ik dagelijks nodig om een tekort te voorkomen?

Dit hangt af van je leeftijd en levensstijl. Voor volwassenen geldt een ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) van 75 mg vitamine C. Ben je zwanger of geef je borstvoeding, dan heb je iets meer nodig: 85 mg tijdens de zwangerschap en 100 mg als je borstvoeding geeft. 

Ook kinderen hebben vitamine C nodig: voor baby’s vanaf 6 maanden geldt een ADH van 20 mg, peuters kunnen dagelijks 25-30 mg gebruiken, kinderen van 4 tot 8 jaar 30-40 mg per dag en tieners gaan al richting 50 mg vitamine C per dag. De Gezondheidsraad geeft in Nederland de adviezen over voedingsnormen voor vitamines en mineralen.

5. In welke voedingsmiddelen zit vitamine C?

Vitamine C zit name in groente en fruit, aardappelen en graanproducten zoals brood. Zet vooral sinaasappels, citroenen, kiwi’s, aardbeien, paprika’s, tomaten en broccoli op je boodschappenlijst. Omdat supplementen geen gezond voedingspatroon kunnen vervangen, is het belangrijk om voldoende voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vitamine C. Supplementen zijn hierbij een aanvulling.

6. Op welk moment van de dag kan ik het beste vitamine C innemen?

Een vitamine C supplement kun je het beste innemen bij de maaltijd. Sla je jouw ontbijt of lunch nog wel eens over? Pak dan de avondmaaltijd als vast moment. Hoe je de vitamine C inneemt? Druppels zijn het gemakkelijkst te doseren en in te nemen: neem ze puur op een lepel, of roer de druppels door het toetje of een glas water.

Vitamine C is een antioxidant en maakt vrije radicalen in het lichaam onschadelijk. Voedsel kan ook vrije radicalen bevatten. De vitamine C zorgt ervoor dat zij geen schade aan het lichaam kunnen aanrichten. Daarnaast zorgt vitamine C voor een betere opname van ijzer uit voeding. 

7. Kan ik ook teveel vitamine C binnen krijgen?

Bij een gezond en gevarieerd eetpatroon krijg je voldoende vitamine C binnen en ook niet snel teveel. Via de urine scheidt ons lichaam een teveel aan vitamine C uit. Van een teveel aan vitamine C kun je darmklachten krijgen of diarree. Er zijn geen ernstige symptomen van een vitamine C overschot bekend.

8. Wat is het verschil tussen een natuurlijke en een synthetische vitamine C?

Een natuurlijke vitamine C bevat altijd een bioflavonoide, wat bij een synthetische vitamine C niet het geval hoeft te zijn. Flavonoïden zijn natuurlijke stoffen die gevonden worden in planten en die uiteenlopende gezondheidseffecten hebben. Vitamines op natuurlijke basis zijn door de natuur gecreëerd en hebben daarmee direct een betere opname. Daarnaast bevat een synthetische vitamine C vaak toevoegingen en hulpmiddelen, een natuurlijke, zeker in druppelvorm, heeft dit niet. Ten derde is vaak te zien dat synthetische vitamine C’s een veel hogere dosering vitamine C bevatten dan de natuurlijke varianten.

Bij Vitaminbottle geloven we in de kracht van de natuur. Al onze supplementen zijn dan ook 100% natuurlijk

9. Kan ik vitamine C ook samen met andere supplementen gebruiken?

Vitamine C is prima te gebruiken in combinatie met andere supplementen. Er zijn vitamines en mineralen die met elkaar interacteren waardoor de opname toe- of juist afneemt. Voor vitamine C geldt dat zij interacteert met vitamine B11, (non-heem) ijzer, koper en seleen.

Concreet bevordert vitamine C de opname van vitamine B11, verbetert het de opname van ijzer en heeft het een positieve invloed op de opname van seleen. In combinatie met koper leidt een inname van meer dan 1,5 gram vitamine C tot een verlaging van de koperopname. 

10. Is er ook vitamine C voor kinderen?

Voor kinderen kan een vitamine C supplement een goede aanvulling zijn, bijvoorbeeld als je kindje niet graag groente eet. Zo voorkom je in ieder geval een vitamine C-tekort. Vitamine C druppels zijn heel geschikt voor kinderen, omdat zij makkelijk te doseren en makkelijk in te nemen zijn. Daarbij werkt vitamine C natuurlijk ook goed voor de weerstand van jouw kind(eren).

100% natuurlijke voedingssupplementen

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen