Deze blog is geschreven door Thirza van Krullen en Kruiden, Thirza is het liefst buiten in de natuur en is student Kruidengeneeskunde. Ze is moeder van 3 kinderen, columnist en op een missie om mensen mee te nemen de natuur in én te laten genieten van al het moois dat dit te bieden heeft. 

In mijn vorige blog nam ik jullie mee in de kracht van kruiden als valeriaan en citroenmelisse als ondersteuning tegen somberheid. Alleen kruiden gebruiken is naar mijn mening niet voldoende om soberheid volledig tegen te gaan. Graag neem ik je mee in mijn rituelen waarvan ik merk dat die samen met de toepassing van kruiden mij erg helpen een betere gemoedstoestand te vinden en deze te behouden.

Deel II: De kracht van gezonde rituelen 

Het is altijd belangrijk om te onderzoeken waar je vrolijk van wordt, dit meer te doen, en wat te veel energie van je vraagt, dit te herkennen af te bouwen. Naast het gebruiken van kruiden noem ik hieronder een paar rituelen op die mij helpen: 

Ik…

  • begin mijn dag met hydratatie. Door het slapen heb ik veel vocht verloren en weet ik dat mijn lichaam het fijn vindt wanneer ik dit aanvul. Ik drink geen koud water, want om dit op te warmen kost het mijn lijf extra energie. Heet water met of zonder wilde kruiden heeft mijn voorkeur.
  • gebruik graag de Valeriaan en Citroenmelisse druppels van VitaminFit. Het geeft mij extra steun op sombere en stressvolle dagen.
  • ga wandelen in de natuur - Hoe moeilijk dit ook is, het is heel belangrijk dat ik genoeg zonlicht absorbeer, vooral  in de ochtend.

Het bos is echt een aanrader, het licht dat door de takken en bladeren (wanneer die er zijn) glinstert werkt een beetje hetzelfde als EMDR. Het kan ervoor zorgen dat je pijnlijke situaties en ervaringen die onderliggend oorzaak gevolg zijn van somberheid soms beter kan herstellen en je helingsproces een handje helpt.

Ik…

  • doe ontspannen oefeningen zoals yoga en breathwork.
  • let extra op mijn ademhaling, tijdens somberheid ervaar ik ook meer stress en ben geneigd om dan mijn adem vast te houden.

Wanneer ik mij somber voel merk ik dat mijn lijf ook stijf wordt. Het is voor mij dan echt een drempel om fysieke oefeningen te doen, maar als ik er toch aan begin voel ik me altijd beter. Ik plan mijn dag niet vol met sociale activiteiten en ook niet met werk, ik kijk echt hoe ik mij voel en probeer als dat kan ruimte te creëren tussen alle afspraken zodat ik genoeg tijd heb om te herstellen. Zo put ik niet mijn hele reserve uit.

Ik…

  • spreek af met de mensen die veel voor mij betekenen, mijn cirkel is klein, maar daardoor heb ik juist meer aandacht voor de personen die ik lief heb. Ik houd van quality time, dat is een van mijn love languages. Naar de film, samen koken of de natuur in doe ik het liefst.
  • masseer mijn handen en voeten met fijne oliën. Mijn voeten gebruik ik elke dag en mijn handen ook, die verdienen extra aandacht. Ook een voetenbadje met helende kruiden kunnen hierbij bijdragen.
  • eet niet elk moment van de dag, hoe graag ik ook van schransen houd. Eten geeft energie, maar dat kost het ook. Ik probeer op dagen met minder mentale energie lichter maar wel voedzaam te eten zodat ik wat meer energie overhoud om mijn lijf te herstellen. Ik probeer wel echt goed te luisteren naar mijn lichaam en als ik een keertje wel behoefte heb om te snaaien dan doe ik dat.
  • baal enorm wanneer ik niets voor elkaar krijg wanneer ik mij niet goed voel, maar ik moet compassie hebben voor mijzelf. Mijn lichaam geeft deze signalen en niet voor niets. Dus ik geef me eraan over en blijf zonder schuldgevoel langer in bed liggen wanneer dit kan.
  • zit minder op social media, dit geeft mij op deze momenten nog meer het gevoel dat ik niet goed genoeg mijn best doe, dus ik vermijd het liever, of kijk alleen naar memes!
  • Muziek heelt mij op een bepaalde manier die niet te omschrijven is in woorden, ik hoop dat jij dit ook mag ervaren.

Ik hoop dat deze rituelen je wat houvast geven, het helpt mij altijd om ze op te schrijven zodat het fysiek wordt en ik me niet hopeloos voel omdat ik weet dat er dingen zijn waar ik me beter van ga voelen.

Liefs,

Thirza

-Your green witch next door- 

 Foto gemaakt door Ouxu.

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen