Uit welke vitamines bestaat een multivitamine? 

Een goede multivitamine bestaat doorgaans uit alle 13 vitamines: vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, biotine (B8), foliumzuur (B11), B12, C, D, E en K. Daar zijn ook de belangrijkste mineralen aan toegevoegd: calcium, ijzer, zink en magnesium. Er wordt vaak onderscheid gemaakt in multivitamines voor volwassen en kinderen. Daarnaast zijn er ook multivitamines op de markt speciaal voor zwangeren vrouwen, of vrouwen die zwanger willen worden, sporters of wordt er verschil gemaakt tussen mannen en vrouwen. Allemaal afgestemd op de behoefte van deze specifieke groepen. 

Wat is het verschil tussen een multivitamine uit druppels en capsules? 

Een multivitamine in druppelvorm werkt efficiënter en sneller dan een multivitamine in capsulevorm. De vertering van een druppel begint namelijk al direct in de mond, terwijl de capsule eerst nog moet worden afgebroken en verwerkt in het lichaam.  Daarnaast blijkt uit diverse studies dat vloeibare supplementen niet alleen een hogere piekconcentratie hebben, maar ook een kortere tijd hebben totdat de piekconcentratie is bereikt. Daarnaast hebben druppels vaak ook een hogere concentratie dan capsules en dat zorgt voor een hogere biologische beschikbaarheid. 

Is een multivitamine net zo goed als het slikken van losse vitamines?

Vind je het lastig om gezond of gevarieerd te eten? Dan heb je kans een aantal verschillende vitamines mis te lopen. Een multivitamine kan dan een goede aanvulling zijn op jouw voedingspatroon. Uiteraard moet een multivitamine een aanvulling zijn en moet je het niet zien als een vervanging. 

Eet jij wél gevarieerd en gezond en krijg je eigenlijk al veel vitamines binnen via jouw voeding? Dan kun je beter kijken welke vitamines jij nog mist en deze los bijslikken. Weet je niet welke vitamines of mineralen je mist? Laat dit dan testen bij bijvoorbeeld een huisarts. 

Wat is het verschil tussen een multivitamine voor kinderen en volwassenen?

Kinderen en volwassenen zitten in een hele andere levensfase, niet zo gek dat ze dan ook een hele andere vitaminebehoefte hebben. Zelfs als je ouder wordt heb je andere behoeften, bijvoorbeeld als je zwanger bent of wilt worden. 

Een van de belangrijkste verschillen tussen de multivitamines voor kinderen en volwassenen is de dosering. Het is goed om te weten dat volwassenen ongeveer 3 keer zoveel nodig hebben dan kinderen. Het kan lastig zijn verpakkingen te lezen, kies dan altijd voor hoeveelheden tot ‘maximaal 30 procent ADH’ (voor kinderen). Let op! Van vitamine D hebben kinderen tot 4 jaar wel meer nodig, namelijk 10 microgram per dag. 

Wat is de rol van multivitamines bij de vruchtbaarheid en zwangerschap?

Wist je dat maar een klein aantal vrouwen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen komt? Dit ligt aan ons voedingspatroon, maar ook aan de afname van de hoeveelheid voedingsstoffen die onze voeding bevat. Je hebt multivitamines die speciaal zijn ontwikkeld voor vrouwen die zwanger willen worden of al zwanger zijn. Deze bevatten de juiste verhoudingen en dosering micronutriënten voor jou en je kindje. Zo bevat een ‘gewone’ multivitamine bijvoorbeeld teveel vitamine A. 

Op welk moment van de dag kun je het beste een multivitamine innemen?

Je kunt een multivitamine het beste innemen tijdens een maaltijd. Welke maaltijd maakt niet uit. De vitamines A, D, E en K zijn vetoplosbaar en worden beter opgenomen tijdens een maaltijd die ook vaak uit wat vet bestaat. Vitamine C bevordert daarnaast ook nog eens de ijzeropname uit de maaltijd. Voor de B-vitamines maakt het niet uit op welke moment zij worden ingenomen.

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen