Wat is vitamine D?

Vitamine D is naast een vitamine, ook een hormoon. We hebben deze vitamine nodig om calcium uit voeding in het lichaam op te nemen. Vitamine D bevordert of remt de calciumopname in het lichaam. Wanneer het calciumniveau in ons bloed daalt, zet het vitamine D om in een actieve vorm.

Dit gaat vervolgens door naar de nieren en het darmkanaal. In de nieren zorgt vitamine D ervoor dat er minder calcium het lichaam verlaat. Daarnaast zorgt deze vitamine in de darmen voor een verhoogde absorptie van calcium uit voeding in het bloed. Calcium is belangrijk voor het behoud en de groei van stevige botten en tanden. 

Dat is niet het enige waar vitamine D goed voor is. Zo zorgt vitamine D ook voor de ontwikkeling van spierkracht en de versterking van het immuunsysteem.

Vitamine D in voeding

Je kunt vitamine D vinden in vette vis, zoals makreel, zalm en haring. Daarnaast kun je denken aan vlees, eieren, en roomboter. In Nederland wordt vitamine D ook toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten, met uitzondering van olie. Weet dat je uiteindelijk maar 10% van je vitamine D behoefte uit voeding haalt. De overige 90% moet van de zon komen!

Vitamine D tekort 

Een tekort aan vitamine D zorgt voor negatieve invloed op veel functies in je lichaam. Vitamine D is niet alleen belangrijk voor je botten, immuunsysteem en spierkracht, maar ook voor je hormonale balans. Een tekort aan vitamine D kan daarnaast ook leiden tot osteoporose (botontkalking), MS, hartproblemen en infectieziektes zoals de griep. 

Vitamine D overschot

Hoewel het vrijwel nooit voorkomt, is het wel mogelijk om een teveel aan vitamine D binnen te krijgen. Sommige mensen zijn gevoelig voor een teveel aan deze vitamine. Bijwerkingen van een overschot zijn weinig eetlust, overgeven, uitdroging en pijn. Je kunt altijd contact opnemen met je huisarts als je deze klachten ervaart. 

Vitamine D en de zon

In de winter hebben we vaak minder energie en soms zelfs last van een winterdip. Niet alleen minder daglicht, maar ook de kou, kortere dagen en een ander bioritme kunnen hierop van invloed zijn. De zon speelt hierin ook een belangrijke rol.

Wanneer je lichaam weinig wordt blootgesteld aan de zon kan dit zorgen voor minder energie. De kracht van zonlicht en vitamine D3 zijn hierop van invloed. Vitamine D3 kan namelijk alleen door je lichaam worden aangemaakt.

In Nederland kunnen we vitamine D uit de zon halen van mei tot september, tussen 11.00 en 15.00 uur. Zorg dat je minimaal een kwartier tot half uur in de zon bent met je hoofd en handen onbedekt. Het is verstandig om de eerste 20 tot 40 minuten dat je in de zon bent geen zonnebrand te gebruiken, dit blokkeert namelijk de opname van vitamine D via de huid. 

Van september tot mei staat de zon in Nederland te laag. Het is dan ook raadzaam om dan vitamine D3 bij te suppleren. Daarnaast is het goed om te weten dat hoe donkerder de huidtint is, hoe meer zonlicht je nodig hebt. Het is dan ook verstandig voor mensen met een donkere of getinte huid vitamine D3 bij te slikken.

Ook zwangeren, mensen boven de 50 jaar of mensen waarbij de handen en het hoofd bedekt wordt geadviseerd vitamine D3 in supplement vorm tot zich te nemen. 

Hoeveel vitamine D per dag nodig is, is afhankelijk per persoon. Zo hebben kinderen t/m 3 jaar een supplement nodig van 10 microgram per dag, terwijl ouderen vanaf 70 jaar zelfs 20 microgram nodig hebben.

Deze aanbevolen hoeveelheden worden ook wel ADH's genoemd. De ADH's voor vitamine D lees je hier.

Vitamine D3 inname

Vitamine D3 werkt het meest actief als je het samen met magnesium slikt. Daarnaast kun je ook vitamine K2 slikken om ervoor te zorgen dat het goed wordt opgenomen door je lichaam. 

Wil je weten hoe het met jouw vitamine D gesteld staat? Je kunt altijd bloed laten prikken om te weten wat jouw vitamine D waarde is. Het beste is het als deze tussen de 80 en 120 mmol ligt. Het fijnste is het als deze boven de 100 is. 

Wanneer je vitamine D inneemt, is ook van belang voor de opname.

Hoe lang duurt herstel vitamine D tekort?

Hoe lang het duurt voordat je vitamine D tekort hersteld is, is niet zo makkelijk te zeggen. Het hangt namelijk af van verschillende factoren: de grootte van je tekort, de blootstelling aan UV-licht en de hoeveelheid die je met supplementen inneemt. Gemiddeld gezien duurt het 2-3 maanden tot het gebruik van een supplement zijn effecten laat zien

Vitamine D supplement

Wil je graag jouw vitamine D waarde op orde krijgen? Wij hebben diverse vitamine D supplementen in ons assortiment.

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen