Helaas is het voor sommigen van ons niet overgegaan na de puberteit: gezichtspuistjes en een onrustige huid. Je ziet ze nog regelmatig 's ochtends tegemoet in de spiegel. En dat terwijl je misschien wel heel gezond eet. Ze kunnen je zelfvertrouwen negatief beïnvloeden, maar ze kunnen ook pijn doen. Waar komen die dingen toch vandaan? Krijg je echt een onrustige huid van een stuk chocolade, zoals je op internet leest? Of is er iets anders aan de hand?

Hoe ontstaat een onrustige huid?

Beautysites staan vol met tips en vermeende oorzaken van die puistjes (ook wel acné genoemd). Dit komt omdat we er allemaal nog wel eens last van hebben, ook als we de puberteit al lang voorbij zijn. ‘Het komt niet alleen in de puberteit voor, want één op de tien vrouwen heeft, of ontwikkelt, ook op latere leeftijd acné’, zegt dermatoloog Drs Leenarts op haar website. 

Acné wordt veroorzaakt door overmatige talgproductie en oude huidcellen, die zorgen voor verstopte poriën. Het resultaat is een onrustige huid, vaak in het gezicht, met één of meerdere rode of witte bultjes. Volgens verschillende dermatologen in vooraanstaande Nederlandse ziekenhuizen zijn dit de oorzaken van acné:

  • Erfelijkheid: acné kan in de familie zitten.
  • Hormonen: vrouwen hebben vaak meer last van acné vlak voor het begin van de menstruatie. Ook tijdens een zwangerschap kan een vrouw tijdelijk acné krijgen.
  • Cosmetica: zij kunnen de huid verstoppen, zoals bepaalde soorten vloeibare make-up.
  • Geneesmiddelen: kunnen acné veroorzaken of verergeren. Prednison en sommige middelen tegen tuberculose kunnen bijvoorbeeld acné veroorzaken.

Is voeding dan niet van invloed?

De voeding die je eet, stress of een slechte hygiëne zorgen niet voor een onrustige huid, in tegenstelling tot wat je veel op het internet leest. Dat verklaart dus ook waarom jij weleens last hebt van een onrustige huid terwijl je voeding heel gezond is. Stress en voeding met een hoge mate van vet en suiker kunnen reeds aanwezige acné wel verergeren. 

Is er verschil tussen de oorzaak van puistjes op de kin of op het voorhoofd?

Nog een onderwerp rondom een onrustige huid dat we vaak voorbij zien komen op het internet: de plek waar de puistjes voorkomen. Zo zouden puistjes op je voorhoofd verband houden met spijsverteringsproblemen, stress en te weinig water drinken. Maar, zoals we net lezen, hebben deze factoren geen directe invloed op het ontstaan van acné. 

Acné kan zowel voorkomen op het voorhoofd, tussen de wenkbrauwen, op de neus, de wangen en op de kin. En zelfs ook buiten het gezicht. Overal onder de huid wordt talg aangemaakt, behalve onder de voetzolen en in de handpalmen. In het gezicht zijn onze talgklieren alleen het meest actief.

Wat kun je er aan doen?

Je hormoonhuishouding op orde houden en minder of geen cosmetica gebruiken. Aan erfelijkheid is namelijk helaas niets te doen en als je bepaalde geneesmiddelen nodig hebt, kun je ook daar niet heel veel aan veranderen. 

Voor cosmetica geldt dat dit met name de poriën verstopt wanneer je vloeibare make-up gebruikt, zoals een foundation. Gebruik in plaats hiervan liever een poeder. Voor een goede hormoonbalans kun je verschillende dingen doen: minder suiker eten, zorgen voor minder stress en voldoende slapen zijn er een aantal. Aha, daar komt de rol van voeding dan toch om de hoek kijken! 

Er zijn ook voedingsmiddelen die bijdragen aan je hormoonbalans, zoals maca en voedingsmiddelen die de onverzadigde vetzuren linolzuur en gamma-linoleenzuur (GLA) bevatten.

plantaardige supplementen

 

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen