Dat jouw baby extra vitamine D en K nodig heeft, wist je natuurlijk al van je verloskundige. Maar hoe maak je een keuze uit het brede aanbod aan kindervitamines? Door te bepalen wat je belangrijk vindt. Wil je bijvoorbeeld niet dat je kindje kunstmatige toevoegingen binnen krijgt? Dan is een natuurlijke vitamine de beste keuze. Dit en nog 3 voordelen van een natuurlijke vitamine D en K voor baby’s in deze blog.

Belangrijke voordelen van een natuurlijke vitamine D en K

Zoals gezegd hangt de keuze af van wat je belangrijk vindt om je kindje mee te geven. Maar er zijn een aantal belangrijke redenen om voor een natuurlijke vitamine D en K te kiezen. Waar het in de keuze dan op neerkomt is of je kiest voor een natuurlijke of een synthetische vitamine. Wat is het verschil:

Een natuurlijke vitamine is een vitamine die - het woord zegt het al-  uit de natuur komt. Om natuurlijke vitaminesupplementen te maken worden vitamines uit de natuur onttrokken: uit planten en/of dierlijke producten. Bij synthetische vitamines worden natuurlijke vitamines nagebootst in een laboratorium. Ofwel: vitamines op natuurlijke basis zijn onttrokken uit de natuur en synthetische vitamines gemaakt in een fabriek.

Dit geeft al iets meer context, maar wat zijn nu precies de praktische voordelen van een natuurlijke vitamine D en K, ten opzichte van een synthetische variant? Hier komen ze:

1. Geen kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen

Een natuurlijke vitamine D en K bevat geen kunstmatige stoffen die de vitamine druppels van je kleintje lekkerder laten smaken. En dat is ook vaak helemaal niet nodig: de meeste natuurlijke druppels hebben weinig smaak en kunnen makkelijk door de (gekolfde) borstvoeding gemengd worden, zonder dat je kleintje hier iets van hoeft te merken tijdens het drinken. In andere gevallen wordt er voor de smaak een natuurlijk aroma toegevoegd. 

2. Glutenvrij

Een natuurlijke vitamine D en K is vaak glutenvrij. Gluten vind je natuurlijk met name in graanproducten, maar ook sommige synthetische multivitamines bevatten gluten.  Lees dus altijd wel even goed het etiket.

3. Geschikt voor vegetariërs

Een natuurlijke vitamine D en K, mits 100% plantaardig, kun je ook nemen als je een vegetarische levensstijl leidt en dit ook graag aan je kindje mee wilt geven. De vitamine K moet daarnaast een vitamine K1 zijn die gewonnen is uit planten. Wanneer het een vitamine K2 betreft, zal deze uit een dierlijk product gewonnen zijn.

4. Vrij van E-nummers

Dit laatste voordeel geldt met name voor een natuurlijk vitamine D supplement in pilvorm. Hier heb je in de babytijd niet mee te maken, omdat je dan voor druppels kiest. Let hier dus wel op wanneer je kindje een paar jaar ouder is en je overweegt om over te stappen op een vitamine D in pilvorm.

Kleurstoffen en smaakversterkers die we eerder noemden zijn natuurlijk ook E-nummers, maar daarnaast bevat een natuurlijke vitamine D geen magnesiumstearaat (E572) en stearinezuur (E570). Deze E-nummers staan vooral bekend als glans- en antiklontermiddelen die regelmatig in synthetische vitamines worden gebruikt.

Extra vitamine D en K voor baby’s

Dan nog even dit: voor de eerste maanden is het makkelijker om een vitamine D&K supplement in druppelvorm voor je baby’tje te kopen, dus een supplement dat beide vitamines bevat en makkelijk in te nemen is. Zo heb je alles wat je nodig hebt in 1 flesje.

Vanaf een week na de geboorte kun je beginnen deze vitamines te geven. Omdat je na 12 weken in principe geen vitamine K meer hoeft te geven (het lichaam van je kindje kan dan zelf de vitamine aanmaken) ga je dan over op een vitamine D supplement dat geschikt is voor baby’s en kinderen. 

Kies altijd voor speciale kindervitamines, omdat een gewone vitamine D een dosering bevat die ontwikkeld is voor volwassenen en deze vaak hoger ligt dan wat voor baby’s en kinderen wordt aanbevolen.

Bekijk meer informatie over onze natuurlijke vitamine D en K voor baby's: VitaminFit vitamine K+ D3 baby druppels. Deze druppels voor baby's zijn 100% plantaardig en natuurlijk, dus zonder kunstmatige toevoegingen, e-nummers en gluten en geschikt bij een veganistische levensstijl.

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen