Ben je vegan, maar wil je wel je aan de juiste omega-3-vetzuren komen? Er zijn vegan omega-3 opties, maar je twijfelt of die net zo goed zijn. We leggen je in deze blog uit hoe je aan de juiste en vooral ook voldoende omega-3 komt.

ALA, EPA en DHA

Omega-3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. We kennen er 3:

  • Alfa linoleenzuur (ALA)
  • Eicosapentaeenzuur (EPA)
  • Docosahexaenoidezuur (DHA).

Deze vetzuren spelen een belangrijke rol bij de hartfunctie, dragen bij aan gezonde hersenen en gezonde ogen. Voor (jonge) kinderen is omega-3 erg belangrijk bij de ontwikkeling van de hersenen en de fysieke gezondheid van het kind.

Ook zwangere vrouwen wordt daarom aangeraden voldoende omega-3 in te nemen, uit de voeding maar ook aangevuld met een supplement. Er is bewijs dat een ernstig tekort aan omega-3 verband houdt met hart-en vaatziekten.

Alleen ALA kan het lichaam helemaal niet zelf aanmaken en moet het voor 100% uit voeding halen. EPA en DHA maakt het lichaam wel voor een deel zelf aan, maar heeft het voor het grootste deel ook uit voeding nodig. ALA kan het lichaam omzetten in DHA en EPA, maar alleen in kleine mate.

ALA zit vooral in plantaardige voedingsmiddelen zoals lijnzaadolie, chiazaad en walnoten. Om aan EPA en DHA te komen, kun je het beste vette vis eten zoals zalm, makreel, haring en sardines.

Als je geen vis eet, kan er dus een tekort aan omega- 3 EPA en DHA ontstaan. EPA en DHA kun je in mindere mate ook uit vlees en gevogelte binnen krijgen, maar als je 100% vegan bent, kun je deze twee omega-3-vetzuren dus niet uit jouw voeding halen.

Vegan omega-3 versus omega-3 uit vis

De enige plantaardige vorm van omega-3 is ALA. Een plantaardig alternatief voor EPA en DHA omega-3 is het gebruik van algen.

Algen zijn visvrij: het zijn plantachtige organismen. Vissen eten algen die de omega-3-vetzuren EPA en DHA bevatten en zodoende komen vissen aan hun omega-3. Door algen te kweken heeft de consumptie ervan ook geen invloed op het ecosysteem in onze oceanen.

Door een supplement te nemen dat algenolie bevat, kun je dus aan alle juiste omega-3-vetzuren komen, ook wanneer je vegan bent.

Er is dan ook geen verschil in kwaliteit tussen een vegan omega-3 supplement dat algenolie bevat of een omega-3 supplement op basis van visolie. Zij bevatten dezelfde EPA en DHA omega-3-vetzuren.

Afhankelijk van jouw voorkeur, kun je wel kiezen voor een natuurlijk omega-3 supplement in plaats van een synthetische.

Er is vaak wel een verschil in prijs tussen een vegan omega-3 en een omega-3 op basis van visolie, omdat het kweken van algen een kostbaarder proces is dan het vangen van vis.

Lees ook:Zijn synthetische vitamines net zo goed voor je lichaam als natuurlijke?

Voldoende inname van omega-3

In de eerste plaats is het belangrijk om voldoende omega-3-vetzuren uit voeding binnen te krijgen. Supplementen zijn geen vervanging voor een gezond eetpatroon.

Omdat vegans de omega-3 EPA en DHA niet uit hun voeding kunnen halen, is een supplement voor hen wel een alternatief. Anderen zullen ervoor moeten zorgen dat zij minstens één keer per week vette vis eten voor voldoende EPA en DHA en voldoende binnenkrijgen van de producten die ALA bevatten. Je hebt ongeveer 200 milligram omega-3 per dag nodig. 

Onze Vegan Omega 3 druppels bevatten algenolie en zijn er voor volwassenen en kinderen. De druppels zijn makkelijk te doseren en ook voor kinderen makkelijk in gebruik. Geef ze puur op een lepel of meng ze door het eten. 

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen