Er zijn verschillende redenen voor een vitamine B12 tekort. De voornaamste reden is dat veel mensen er te weinig van binnenkrijgen uit hun voeding, doordat zij (bijna) geen dierlijke producten eten.

Veganisten en mensen die een macrobiotisch dieet volgen weten hierdoor dat ze er goed aan doen om dagelijks een vitamine B12 supplement te nemen. Maar je kunt ook een vitamine B12-tekort hebben, zonder dat je het direct merkt. We leggen je uit hoe dit kan.

In dit artikel lees je:

  • welke 4 oorzaken er zijn van een vitamine B12-tekort;
  • voor welke problemen een vitamine B12-tekort zorgt;
  • dat klachten die horen bij een vitamine B12-tekort voor iedereen anders kunnen zijn, waardoor je het niet altijd herkent;
  • dat je bij een ernstig tekort alleen met injectietherapie het tekort kunt oplossen;
  • voor welke lichaamsprocessen vitamine B12 belangrijk is;
  • hoe je met een goed vitamine B12 supplement een tekort kunt voorkomen.

De oorzaken van een vitamine B12-tekort

Vegetariërs en veganisten

Vegetariërs en veganisten kunnen door een verminderde inname van vitamine B12 een tekort opbouwen. Dit komt omdat vitamine B12 van nature voornamelijk voorkomt in dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel en eieren.

Voor vegetariërs is het daarbij iets makkelijker om aan voldoende B12 te komen dan voor veganisten. Gelukkig zijn er wel steeds meer voedingsmiddelen op de markt die worden verrijkt met vitamine B12, zoals ontbijtgranen, plantaardige melk en vleesvervangers.

Een verstoorde opname in het lichaam van vitamine B12 

Vitamine B12 wordt in ons lichaam opgenomen in het laatste deel van de dunne darm (ileum). Mensen met een aandoening aan de darmen kunnen hierdoor last hebben van een verstoorde opname van vitamine B12. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met de ziekte van Crohn en mensen met coeliakie. 

Een stofwisselingsziekte

Hoewel vitamine B12 in de dunne darm wordt opgenomen, kunnen problemen in de maag er al voor zorgen dat de vitamine niet bij de dunne darm terecht komt. Wanneer in de maag het enzym pepsine ontbreekt door een stofwisselingsziekte, kan vitamine B12 niet goed worden opgenomen.

Je kunt dan dus een vitamine B12-tekort hebben, zelf als je voldoende dierlijke producten eet waar vitamine B12 in zit of als je een vitamine B12 supplement neemt.

Vitamine B12-tekort door medicijngebruik

Doordat vitamine B12 maagzuur nodig heeft om in de maag vrij te komen en zo in de dunne darm door het lichaam kan worden opgenomen, kan het langdurig gebruik van maagzuurremmers zorgen voor een vitamine B12-tekort.

Ook het gebruik van metformine, een medicijn dat wordt gebruikt door diabetes type twee patiënten, zorgt bij langdurig gebruik voor een tekort aan vitamine B12. 

Stichting B12-tekort heeft in dit artikel een overzicht gemaakt van alle medicijnen die een vitamine B12-tekort veroorzaken. Hier vind je naast maagzuurremmers en metformine ook een specifiek type cholesterolverlager, antibioticum en een medicijn tegen jicht.

Omdat een vitamine B12-tekort dus in een flink aantal gevallen gepaard gaat met een aandoening, worden de klachten van een vitamine B12-tekort niet altijd als zodanig herkend.

Symptomen en behandeling van een vitamine B12-tekort

Een onderliggende reden voor het laat herkennen van een vitamine B12-tekort is dat de klachten en ook de hevigheid van de klachten per persoon kunnen verschillen. Een vitamine B12-tekort kan zorgen voor verschillende symptomen:

  • Vermoeidheid
  • Verminderde eetlust
  • Tintelingen
  • Gevoelloze vingers en tenen
  • Spierkrampen
  • Evenwichtsproblemen
  • Geheugenverlies
  • Concentratieproblemen
  • Ontstoken tong
  • Menstruatieklachten
  • Depressiviteit

De één kan bijvoorbeeld alleen last hebben van wat vermoeidheid, waar de ander juist weer psychische klachten ervaart, zoals concentratieproblemen, of hevige klachten zoals depressiviteit. En bij sommige van deze klachten wordt ook eerst aan iets anders gedacht.

Zo wordt bij depressiviteit sneller gedacht aan een vitamine D-tekort, bij spierkrampen denk je eerder aan een magnesiumtekort en bij vermoeidheid aan een tekort aan ijzer.

Daarnaast is in onderzoek aangetoond dat overgewicht een verband heeft met lage vitamine B12-waarden. Het is niet bekend of een vitamine B12 tekort kan leiden tot gewichtstoename.

Hierdoor kan een vitamine B12-tekort soms ongemerkt voortduren. Op de lange termijn is dit problematisch voor het goed functioneren van de hersenen en de zenuwen. In het geval van een ernstig vitamine B12-tekort zal een arts moeten behandelen met injectietherapie. 

Supplementen kunnen een oplossing zijn wanneer je klachten hebt die kunnen duiden op een vitamine B12-tekort of wanneer je geen dierlijke producten eet. Doordat vitamine B12 een wateroplosbare vitamine is, plas je een eventueel overschot uit wanneer je lichaam het niet nodig heeft. Vitamine B12 heeft dan ook geen maximale inname (geen bovengrens per dagdosering).

Let wel:wanneer je valt onder de categorie mensen die een verstoorde opname van vitamine B12 heeft of een aangeboren stoornis, of wanneer je onder andere metformine gebruikt, dien je een arts te raadplegen voor advies in plaats van zelf aan de slag te gaan met een vitamine B12 supplement. 

Waarom vitamine B12 belangrijk is 

Vitamine B12 is belangrijk voor een goede werking van je hersenen en daarmee jouw geheugen. Maar het doet nog veel meer voor je gezondheid. Vitamine B12 draagt bij aan: 

  • je fitheid;
  • je natuurlijke energie;
  • je concentratievermogen, leerprestaties en gemoedstoestand;
  • vermindering van vermoeidheid;
  • de aanmaak van rode bloedcellen;
  • een normale werking van het immuunsysteem;
  • het goed functioneren van het zenuwstelsel;
  • een normale energiestofwisseling;
  • een normaal metabolisme van homocysteïne;
  • het proces van celvernieuwing;
  • een goede weerstand.

Een hele waslijst dus. Het is dan ook niet voor niks de meest bekende vitamine uit de familie B-vitamines. 

Vitamine B12 uit voeding

Een andere naam voor vitamine B12 is Cobalamine. Cobalamine (vitamine B12) is van nature aanwezig in voeding, maar praktisch alleen in dierlijke producten. Je vindt vitamine B12 dus niet in groenten en fruit, maar vooral in vlees, vleeswaren, melkproducten, vis en eieren. Heel soms worden voedingsmiddelen verrijkt met B12.

Eet jij geen dierlijke producten, dan kun je zodoende een tekort aan vitamine B12 krijgen. Vegetariërs en veganisten wordt daarom altijd aangeraden een B12 supplement te nemen.

Belangrijk om te weten is dat vitamine B12 een wateroplosbare vitamine is. Wateroplosbaar betekent dat de vitamine altijd water nodig heeft om in op te lossen om opgenomen te kunnen worden. Wateroplosbare vitamines, waaronder dus vitamine B12 kan het lichaam niet opslaan. Je kunt er dus geen voorraad van aanleggen. Alleen vetoplosbare vitamines kan het lichaam opslaan.

Om die reden moet je jouw vitamine B12 niveau iedere dag aanvullen om geen vitamine B12-tekort te krijgen. Dit doe je door voldoende vitamine B12 rijke voeding te eten en eventueel aan te vullen met een vitamine B12 supplement. 

Natuurlijke vitamine B12 van VitaminFit

Uit gemak kiezen veel mensen ervoor om een multivitamine te nemen, omdat deze ook alle verschillende B-vitamines bevat. En wist je dat men vroeger dacht dat er maar 1 vitamine B bestond?

Inmiddels weten we dat er maar liefst 8 B-vitamines zijn in het zogenoemde vitamine B-complex: thiamine (B1), riboflavine (B2), niacine (B3), pantotheenzuur (B5), pyridoxine (B6), biotine (B8), foliumzuur (B11) en cobalamine (B12). Iedere B-vitamine heeft dan ook zijn eigen functie. 

Bij VitaminFit bieden we een losse vitamine B12 in druppelvorm. Omdat vitamine B12 een wateroplosbare vitamine is, meng je de druppels makkelijk door een glas water en nemen deze optimaal op in het lichaam.

  

De vitamine B12 van VitaminFit is een methylcobalamine. Het voordeel van deze vorm is dat het een natuurlijke vorm is. Een natuurlijk supplement wordt over het algemeen beter opgenomen in het lichaam dan een synthetische variant. Een synthetische vorm van vitamine B12 is bijvoorbeeld cyanocobalamine.

De vitamine B12 druppels van VitaminFit zijn 100% natuurlijk waardoor ze vrij zijn van kunstmatige toevoegingen. Het supplement bevat slechts 3 ingrediënten: gefilterd water, veldsalie (Salvia pratensis extract) en vitamine B12 Methyl cobalamine.

De druppels zijn ook geschikt voor vegetariërs en veganisten om een vitamine B12-tekort te voorkomen.

Bronvermelding

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen