Hoe krijg je als veganist/vegetariër genoeg vitamine b12 binnen?

    • Hoe krijg je als veganist/vegetariër  genoeg vitamine b12 binnen?

      € 0,-

      • 100% natuurlijk & plantaardig
      • Geschikt voor vegetariërs en veganisten
      • Gluten- en lactosevrij, zonder toegevoegde suikers
      • Op werkdagen voor 22:00 besteld morgen in huis
      • Vanaf 45 euro gratis verzending
      Placeholder4,8

      Trustpilot Sterren

      “De top 3 beste gezondheidsshops op Trustpilot!”

      Productomschrijving

      Hoe krijg je als veganist/vegetariër genoeg vitamine b12 binnen?

      Wat is vitamine b12?

      Vitamine b12 is een vitamine op waterbasis en kan niet worden opgeslagen door ons lichaam. Deze vitamine bevordert de energieproductie en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem, onze gemoedstoestand, het geheugen en concentratievermogen. Vitamine b12 komt van nature alleen voor in dierlijke producten. Denk dan aan vlees, vis, zuivel en eieren. Daarom wordt veganisten en vegetariërs altijd geadviseerd om extra vitamine b12 bij te slikken. 

      In welke voeding zit vitamine b12?

      Vitamine b12 is enkel te vinden in dierlijke producten, zoals vlees, vis, zuivel en eieren. Er werd nog wel eens gedacht dat er in een banaan vitamine b12 voorkwam, maar dat is helaas niet het geval. Er komt namelijk geen vitamine b12 voor in groenten en fruit. Toch is het mogelijk voor vegetariërs en veganisten om deze vitamine uit voeding te halen. Zo zijn er steeds meer vleesvervangers en alternatieve dranken, zoals soja- en havermelk, verrijkt met vitamine b12. 

      Moet ik extra vitamine b12 tot me nemen?

      De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine b12 voor volwassenen is 2,8 microgram per dag. Er zijn een aantal groepen die risico lopen op een vitamine b12 tekort. 

      Veganisten en vegetariërs

      Voor veganisten is het lastiger om genoeg vitamine b12 binnen te krijgen dan voor vegetariërs. Krijg je als vegetariër voldoende eieren en zuivel binnen? Dan zou je in theorie aan de ADH kunnen voldoen. Toch is het goed om te weten dat het lastig is om voldoende vitamine b12 binnen te krijgen als veganist of vegetariër, ook al eet je vleesvervangers of drink je sojamelk verrijkt met vitamine b12. Extra vitamine b12 in de vorm van suppletie wordt dan ook geadviseerd. 

      Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven

      Uit onderzoek is gebleken dat zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven een grotere behoefte hebben aan vitamine b12. Deze groep verbruikt meer vitamine b12, het is namelijk ook betrokken bij de vorming van het zenuwstelsel en de celdeling. De ADH vitamine b12  tijdens de zwangerschap wordt dan ook verhoogt naar 3,2 microgram en tijdens de borstvoedingsperiode is dat zelfs 3,8 microgram. 

      Mensen die maagzuurremmers slikken 

      Maagzuurremmers beperken de opname van vitamine b12 door ons lichaam. Daarom kan er een tekort ontstaan. Daarnaast wordt vitamine b12 minder goed door ons lichaam opgenomen naarmate we ouder worden. 

      Hoe weet ik of ik voldoende vitamine b12 binnenkrijg?

      Behoor je tot een van de risicogroepen hierboven? Dan is het vaak beter om vitamine b12 bij te slikken door middel van een supplement. Let goed op, want ze zijn niet allemaal geschikt voor vegetariërs en veganisten. Twijfel je of je wel voldoende vitamine b12 binnenkrijgt? Dan kun je altijd een bloedtest laten doen bij je huisarts. Ben je net pas overgestapt op een vega(n) lifestyle? Wees je er dan van bewust dat je lichaam mogelijk nog teert op de voorraad vitamine b12 die is opgeslagen in je lever. Wellicht dat je de bloedtest dan over een tijdje nog eens kunt herhalen.

      Vergelijk producten Verwijder alle producten

      You can compare a maximum of 3 products

        Hide compare box
        Hoe krijg je als veganist/vegetariër  genoeg vitamine b12 binnen?

        Hoe krijg je als veganist/vegetariër genoeg vitamine b12 binnen?

        € 0,-

        VitaminFit 4.8 / 5 - 2.647 Reviews @ Trustpilot