Help de weerstand van je kind verhogen met deze tips

Help de weerstand van je kind verhogen met deze tips

Help de weerstand van je kind verhogen met deze tips

Natuurlijk help jij de weerstand van je kind(eren) het hele jaar door op peil te houden. Met gezonde voeding, onder andere. En met voedingssupplementen als aanvulling. Maar we merken allemaal dat nu de herfst invalt, een beetje extra zorg en liefde op dat vlak geen kwaad kan. Het is nu eenmaal de tijd van snotneuzen, keelpijn en verkoudheid. En we weten ook dat de weerstand van kleine kinderen nog in ontwikkeling is, waardoor zij sneller vatbaar zijn. 

Hoe zit het precies met kinderen en hun weerstand?

Bij de geboorte heeft jouw kindje, via het lichaam van de moeder, voldoende antistoffen meegekregen om beschermd te zijn tegen bacteriën en virussen. Een mooi trucje van de natuur! Na een paar maanden verdwijnt deze beschermingslaag en moet het lichaam van jouw kindje zelf een immuunsysteem opbouwen.

Het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen invloeden van buitenaf, namelijk tegen bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. Het bevindt zich overal in het lichaam: in je huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel. Bij baby’s is bekend dat de darmen nog niet helemaal ontwikkeld zijn. Je kunt je daarom voorstellen dat dit ook invloed heeft op het immuunsysteem en daarmee de weerstand van een kleine baby.

Maar ook voor kinderen geldt dat hun weerstand lager kan zijn dan die van volwassenen. Een belangrijke manier om aan je weerstand te werken is bijvoorbeeld een goede hygiëne: vaak je handen wassen. Kleinere kinderen zijn zich daar natuurlijk niet van bewust en raken op de opvang of op school veel in contact met anderen en met objecten. 

Hoe kun je de weerstand van je kind versterken?

De hygiëne bij je kindje helpen verbeteren is dus al een eerste manier om de weerstand te versterken. Leer ze goed aan na een toiletbezoek en voor iedere maaltijd de handen met zeep te wassen.

Naast een goede hygiëne is rust zeer bepalend voor de weerstand. Dit merk je bij jezelf waarschijnlijk ook: wanneer je een periode drukker bent geweest dan anders, ligt een griepje sneller op de loer. Voor kinderen is dit net zo. Niet alleen voldoende slaap, maar ook voldoende ontspanning zijn ook voor kinderen belangrijk om een goede weerstand te behouden.

Ontspanning kan ook betekenen dat je een fijne boswandeling maakt in de herfst. Want voldoende frisse lucht en beweging zijn ook belangrijk voor de weerstand. En, eigenlijk de allerbelangrijkste manier om de weerstand sterk te houden: gezonde voeding. Want als je kind ongezond eet, heeft het ook niet de energie om te bewegen en naar buiten te gaan. Het is dus verbonden met alles wat we doen. Gezond eten betekent voldoende groenten en fruit, ofwel voldoende vitamines en mineralen.

Vitamines voor de weerstand

Er zijn een aantal vitamines die bijzonder nuttig zijn voor een goede weerstand. Voor kinderen is het belangrijk dat ze voldoende vitamine A, B6, C, D en E binnenkrijgen om de weerstand op peil te houden.

Vitamine A wordt ook wel de anti-infectie vitamine genoemd, doordat het zorgt voor de aanmaak van voldoende witte bloedcellen. Witte bloedcellen verdedigen het lichaam tegen infecties. Je haalt vitamine A uit lever, vis, (half)volle melk en melkproducten en boter. Vitamine B6 zorgt net als vitamine A voor voldoende witte bloedcellen in het lichaam. Vitamine B6 zit in vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten. In kleinere hoeveelheden vind je vitamine B6 in groenten, melk en kaas. 

Vitamine C is de bekendste vitamine voor de weerstand en vitamine D is misschien zelfs wel de belangrijkste weerstandsvitamine. Want, bij een klein tekort aan vitamine D is je kind al vatbaar voor ziekte. Vitamine E is een antioxidant en beschermt de cellen van het afweersysteem. Vitamine E zit in zonnebloemolie, halvarine, margarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit.

Je kunt je kind een multivitamine geven als aanvulling op de voeding om voldoende van alle essentiële vitamines en mineralen binnen te krijgen. Kies dan altijd voor een kindervitamine; deze zijn speciaal ontwikkeld voor de behoeften van kinderen. Vitamine D wordt ook bij een gezond voedingspatroon geadviseerd voor baby’s en kinderen van alle leeftijden.  

Over VitaminFit

Puur natuur, vloeibaar en zonder enige toevoegingen. De voedingssupplementen van VitaminFit zijn er voor jong en oud, voor vegetariërs en veganisten. Waaronder speciaal ontwikkelde supplementen voor de behoeften van baby's en kinderen. Met onder andere een natuurlijke multivitamine kids, vitamine B12 kids druppels, vitamine C, vitamine D, vitamine D en K, Omega 3 druppels en ijzer druppels voor kinderen. De druppels zijn gemakkkelijk in te nemen op een lepel of door het eten of drinken te mengen.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    VitaminFit 4.8 / 5 - 2386 Reviews @ Trustpilot