Wist je dat een goede nachtrust ook daadwerkelijk iets doet met je hersenen? Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je hersenen voldoende tijd hebben om zich als het ware te reinigen. Daarnaast worden je emoties van die dag verwerkt én onthouden je hersenen wat je die dag hebt geleerd. Een goede nachtrust is dus meer dan fris en fruitig opstaan. Helaas is niet iedereen gezegend met slapeloze nachten. Een veel voorkomende oorzaak is stress of spanning. Slecht slapen heeft helaas veel invloed op zowel lichaam als brein. Zo kun je last krijgen van concentratieproblemen, darmklachten of een verminderende stofwisseling. Gelukkig bestaan er krachtige kruiden die je hiermee kunnen helpen, zoals bijvoorbeeld Valeriaan in combinatie met Citroenmelisse. 

De kalmerende werking van Valeriaan

De meesten van ons kennen Valeriaan als hét kruid dat je moet gebruiken als je moeite hebt met slapen. En dat is niet voor niets. Valeriaan heeft namelijk een kalmerende werking die ervoor zorg dat je sneller gaat slapen, zonder moe wakker te worden. Daarnaast is het zeer effectief voor mensen die moeite hebben met het in slaap vallen. Het helpt zelfs ook voor mensen die vaak midden in de nacht wakker worden. 

Werkzame stoffen 

Wat velen niet weten is dat enkel de wortels van de twee-of driejarige kruiden plant worden gebruikt. De samenstelling van de werkzame stoffen van de plant is enorm divers, dit ligt voornamelijk aan de leeftijd, maar ook de leefomgeving van de plant. De belangrijkste stoffen van Valeriaan zijn in ieder geval: 20 soorten etherische oliën, 10 soorten valepotriaten, acht soorten alkaloïden, drie soorten aminozuren en het furano furaan lignaan hydroxy pinoresinol. 

Valeriana Officinalis

Valeriana Officinalis, ook wel bekend als Valeriaan, is afkomstig van het Latijnse woord ‘valere’. Dit betekent ‘gezond zijn’ of ‘sterk’ zijn. Met het woord ‘Officinalis’ wordt verwezen naar ‘afkomstig van de werkplaats van de apotheker’. Nu zegt Valeriana Officinalis je waarschijnlijk niet zoveel, maar wellicht heb je wel eens gehoord van Kattekruid of St. Joriskruid. Dit zijn een aantal van de bijnamen die Valeriaan heeft gekregen. 

Geschiedenis Valeriaan

Het kruid Valeriaan stamt uit de tijd van de Grieken, waar het werd gebruikt als ontspannend en kalmerend middel. In de eeuwen die daarop volgden, werd Valeriaan ingezet voor enorm veel kwalen, zoals epilepsie, hartkloppingen, astma en zelfs bij menstruatieklachten. De kalmerende werking waarmee het in verband werd gebracht bleef altijd het ‘belangrijkste handelsmerk’. Het schijnt zelfs zo te zijn dat het tijdens de Eerste Wereldoorlog werd gebruikt om de bevolking en soldaten tot rust te brengen.

De multi-inzetbaarheid van Valeriaan

Zoals inmiddels bekend is werd Valeriaan dus voor veel kwalen ingezet. Tegenwoordig is dat niet heel veel anders. Zo kan Valeriaan helpen bij de volgende klachten:

  • rusteloosheid
  • hartkloppingen
  • slapeloosheid
  • stress
  • spanningshoofdpijn
  • oorsuizen
  • concentratieproblemen
  • overgangsklachten
  • angsten
  • zenuwachtigheid
  • astma
  • ondersteuning bij het stoppen met roken
  • etc.

Valeriaan is dus niet alleen kalmerend middel (psyche), maar werkt ook goed op het fysieke vlak. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het helpen ontspannen van de spieren. Daarnaast werkt Valeriaan ook bij de aanmaak van gal, wat dan weer een positief effect heeft op de spijsvertering. Buiten dat geeft het ook nog eens ondersteuning aan gezonde zenuwen.

Valeriaan druppels vs chemische medicijnen

Het nadeel van chemische slaapmiddelen is dat je wakker kunt worden met een soort kater en je lichaam snel gewend raakt aan de medicijnen waardoor je soms meer moet gaan gebruiken om het werkzaam te laten zijn. Daarnaast kan het zelfs tot een verslaving leiden. Er wordt dan vaak ook aangeraden deze slaapmiddelen niet langer dan twee weken te gebruiken. 

Het voordeel van Valeriaan is dat je er niet aan verslaafd kunt raken, je helder opstaat en er geen gewenning ontstaat. Er wordt zelfs aangeraden om Valeriaan gedurende twee tot vier weken in te nemen voordat het echt zijn werk doet. Als het gaat om slaapproblemen, zoals het inslapen, kun je het beste een half uur voordat je gaat slapen Valeriaan druppels innemen. De werking houdt ongeveer 4 uur aan. Onze druppels zijn 100% natuurlijk en 100% plantaardig, waardoor ze geschikt zijn voor zowel vegetariërs als veganisten. 

Onze VitaminFit Druppels bestaan naast Valeriaan ook uit Citroenmelisse. Deze combinatie werkt ontspannend en rustgevend. Citroenmelisse werkt namelijk kalmerend en harmoniserend en is geschikt voor mensen die licht nerveus van nature zijn. Daarnaast helpt het bij migraine, slapeloosheid en lichte hartklachten door nervositeit. Dit komt door de etherische olie die aanwezig is en die via het centrale zenuwstelsel werkt.

Heb je last van slaapproblemen of kun je wel wat kalmerend op natuurlijke en plantaardige wijze gebruiken? Ontdek dan onze Valeriaan & Citroenmelisse Druppels

Onze Valeriaan & Citroenmelisse druppels 50ml

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen