Onvoldoende drinken of te weinig beweging kunnen zorgen voor spijsverteringsklachten zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn of een verminderde stoelgang. Het devies is in feite dus simpel: beweeg en drink voldoende water. Maar je kunt nog meer doen. Zo zijn er ook dingen die je beter kunt vermijden en natuurlijke hulpmiddelen die je een handje kunnen helpen om jouw spijsvertering soepel houden. We hebben dan ook 4 tips voor je op een rij gezet.

Het geheim van een goede spijsvertering

Regelmatig bewegen (minimaal 30 minuten per dag), voldoende water drinken (2 liter per dag) en je voedsel goed kauwen zijn de basis voor een goede spijsvertering. Maar ook je suikerinname beperken is belangrijk. Suiker kan een negatief effect hebben op je darmen. Dit weten we van melksuiker (lactose) waar best veel mensen niet goed tegen kunnen, maar dit geldt ook voor glucose en fructose. 

Maar zelfs als je bovenstaande doet, kun je nog weleens klachten hebben. Stress heeft namelijk ook een invloed op je maag en darmen en is een veelgehoord probleem. Stress zorgt ervoor dat je spijsvertering als het ware on hold staat. Je kunt je voorstellen dat dit voor vervelende problemen kan zorgen.

Hoe weet je of jouw spijsvertering goed is?

Dit kun je zien aan je ontlasting: aan de kleur en structuur, maar ook aan de frequentie: hoe vaak je naar het toilet gaat. 

Kleurveranderingen kunnen erop wijzen dat er iets aan de hand is. Zo moet je ontlasting niet zwart worden, maar ook niet kleurloos. Maar ook de structuur vertelt je iets: is je ontlasting ineens heel hard en dik, dan drink je mogelijk te weinig. Is je ontlasting erg slijmerig of heb je diarree, dan zijn je darmen geïrriteerd. En ga je minder dan 3x per week naar het toilet voor een grote boodschap, dan heb je last van een verstopping.

Tips bij spijsverteringsklachten

1. Drink venkelthee als je je opgeblazen voelt

De vrucht van de venkel bevat een olie die werkt tegen kramp. Je kunt daarom na het eten heel goed een kop venkelthee drinken. Het gaat een opgeblazen gevoel en winderigheid tegen, doordat het een positieve invloed heeft op het spijsverteringskanaal. 

Venkel is ook geschikt voor kinderen die last hebben van buikpijn.

2. Eet kurkuma voor een betere vertering

Klachten zoals een opgezette buik, maagklachten en opstopping of juist diarree kunnen ook ontstaan doordat de balans in je  darmen verstoord is geraakt. Bijvoorbeeld door stress. Kurkuma is een geneeskrachtig kruid en kan mogelijk een gezonde darmfunctie ondersteunen. 

3. Neem melisse bij buikpijn door spanning

Melisse of Citroenmelisse heeft vooral een kalmerende werking op het lichaam en daarbij ook op het spijsverteringssysteem. Het wordt daarom veel gebruikt bij stress en slapeloosheid, maar werkt ook goed om de organen te laten ontspannen waardoor  je buikpijn afneemt.

Heb je veel last van stress en daardoor ook vaak buikpijn? Dan zijn ons natuurlijke Valeriaanwortel capsules met Citroenmelisse misschien iets voor jou.

4. Verhoog je vitamine C inname als je last hebt van diarree

Zoals eerder gezegd is er in het geval van diarree sprake van geïrriteerde darmen. Dit kan vaak een bacterie zijn die je lichaam binnen is gekomen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om je immuunsysteem op peil te houden en zo je weerstand goed te houden. Vitamine C is de meest bekende weerstandsvitamine. 

Als je een vitamine C supplement wilt gebruiken, neem dan onze natuurlijke vitamine C druppels met druivenpit extract. Druiven bevatten tannine die de ontlasting dikker maken en een ontsmettende werking hebben. Je mengt ze ook makkelijk door een glas water. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap: je werkt aan je vocht- en vitamine C inname!

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen