Met een druk leven is het extra belangrijk dat je goed op je gezondheid let. Stress, een te eenzijdig of ongezond eetpatroon, of een verhoogde behoefte zorgen ervoor dat je niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Zo kan ook een zinktekort ontstaan. De juiste voeding helpt je om in balans te blijven. We leggen je uit welke rol zink speelt in verschillende processen in het lichaam en geven je daarbij 4 belangrijke redenen om een zinktekort te voorkomen. 

Zinktekort

Zink is een spoorelement. Spoorelementen zijn voedingsstoffen die we in kleinere hoeveelheden nodig hebben. Je zou dus denken dat je niet snel een tekort hebt aan zink. Maar een aantal groepen mensen lopen wel risico op een zinktekort, waaronder mensen met maag-en darmaandoeningen, mensen met een lever-of nierziekte en zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Zij hebben namelijk een hogere zinkbehoefte dan anderen. Wanneer je dit niet weet en er niet naar handelt, kunnen er problemen optreden. Onderstaande 4 problemen kunnen onder andere optreden bij eenzinktekort.

Een zinktekort verzwakt je immuunsysteem

Je denkt vaak een vitamine C en D wanneer we praten over het immuunsysteem en je weerstand. Maar wist je dat, naast deze vitamines, zink een belangrijke voedingsstof is voor je immuunsysteem? Zink remt namelijk de aanmaak van cytokines die ontstekingen in het lichaam kunnen veroorzaken. Is de zinkvoorraad in jouw lichaam laag of onvoldoende, dan krijgen cytokines meer kans om het afweersysteem te verzwakken.

Een zinktekort kan de vruchtbaarheid verminderen

Er zijn verschillende vitamines en mineralen belangrijk wanneer je zwanger wilt worden. Zink is er 1 van en is belangrijk voor de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen. Zink is van invloed op een aantal hormonen, waaronder testosteron. En zowel mannen als vrouwen hebben dit hormoon nodig. Bij mannen heeft zink daarnaast invloed op de hoeveelheid spermacellen.Bij een zinktekort kan dit dan ook problemen geven in de spermaproductie, die nodig is om een vrouwelijke eicel te bevruchten.

Een zinktekort kan leiden tot neerslachtigheid en depressie

Wist je dat zink belangrijk is voor de productie van serotonine? Je weet wel, ons gelukshormoon. Zink helpt samen met vitamine B, C en magnesium aan tryptofaan wat in het lichaam omgezet wordt in serotonine. Een tekort aan serotonine geeft klachten van neerslachtigheid tot een depressie.

Een zinktekort kan leiden tot huiduitslag

Ook huiduitslag kan een vervelend gevolg zijn van een zinktekort. Zink stimuleert de celdeling waardoor de huid herstelt. Als de cellen niet kunnen delen door een gebrek aan zink, kan je huid droog of geïrriteerd worden.

Zinktekort voorkomen

Een gezond en gevarieerd eetpatroon is natuurlijk de nummer 1 manier om een zinktekort te voorkomen. Zink is een spoorelement, wat betekent dat het niet in grote hoeveelheden in onze voeding voor komt. Het komt in kleine hoeveelheden voor in onder andere vlees, schaal-en schelpdieren kaas, graanproducten en noten. Voor mensen met een verhoogde zinkbehoefte is suppletie belangrijk om een zinktekort te voorkomen.

Vind hier meer informatie over onze zink-selenium-magnesium capsules.

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen