Magnesium, het veelzijdige mineraal dat een rol speelt in verschillende lichaamsprocessen, heeft ook een waardevolle bijdrage tijdens de zwangerschap! In deze blog duiken we dieper in de dubbele rol van magnesium: niet alleen als mineraal, maar ook als helper voor aanstaande moeders. Lees je mee?

De rol van magnesium

Magnesium speelt een belangrijke rol bij de celdeling en groei van de embryo. Extra magnesium tijdens de zwangerschap zorgt ervoor dat de spieren in de baarmoeder zich meer ontspannen en samentrekkingen voorkomt. Ook blijkt dat vrouwen met een goed magnesiumgehalte niet alleen een kleinere kans op zwangerschapsvergiftiging hebben, maar er zijn zelfs ook aanwijzingen dat het een miskraam kan voorkomen. Daarnaast is het geboortegewicht hoger van kinderen waarbij de moeder een goed magnesiumgehalte had.

Magnesiumtekort

Een magnesiumtekort zorgt voor een verhoogde kans op complicaties voor zowel de moeder als het ongeboren kind. Daarnaast kunnen klachten als rusteloze benen, vage buikkrampen, kuitkrampen, vermoeidheid, harde buiken of verhoogde bloeddruk optreden als gevolg van een magnesiumtekort. Magnesium slikken tijdens je zwangerschap zou je kunnen helpen een tekort te voorkomen. 

Helpt magnesium bij de vruchtbaarheid?

Magnesium helpt bij vermoeidheid en moeheid. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij het verminderen van angsten, depressies en stress. Zo kennen we magnesium allemaal wel als anti-stress mineraal. Bij stress spannen de spieren vaak veel en vaak samen en magnesium helpt jouw spieren weer te ontspannen. Langdurige stress kan zowel de vruchtbaarheid van de man als de vrouw verminderen. Magnesium kan je helpen dit tegen te gaan. Naast magnesium zijn er ook andere vitamines en mineralen die bij kunnen dragen aan de vruchtbaarheid.

Hoeveel magnesium heb je nodig als je zwanger bent?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor een zwangere vrouw is 300 milligram. Voor vrouwen die borstvoeding geven is dat 280 milligram. Een overschot aan magnesium kun je herkennen aan darmklachten, zoals diarree.

Heb je extra magnesium nodig na de bevalling?

Heb je last van een langdurig magnesiumtekort? Dan heb je meer kans op een postnatale depressie. Daarnaast hebben mensen in stressvolle, vermoeiende of fysieke zware periode vaker last van een magnesiumtekort. Ben je net bevallen, dan kan dit zo’n periode zijn. Magnesium kan je dan helpen om je niet alleen energieker, maar ook fitter te voelen. 

Uit welke voeding magnesium halen?

Je kunt magnesium uit voeding halen. Je kunt dan denken aan voedingsmiddelen als volkoren producten, groente, melk en melkproducten, vlees, noten en zaden, volkoren brood, vis en peulvruchten.

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen